Mirjam Verhoeven
Praktijk voor Acupunctuur en Coaching

Lid Nederlandse Vereniging Acupunctuur (vergoeding consulten)

Veel gestelde vragen

Wanneer ga je naar een acupuncturist?

Er is door de World Health Organisation, de WHO, een lijst opgesteld met behandelbare klachten. Deze lijst is niet compleet. Als jou klacht er niet bij staat, bel me gerust even voor informatie.

Kunnen kinderen of babies ook behandeld worden?

Ja zeker, dat kan héél goed!
Eigenlijk zou elke ouder en elk consultatieburo hiervan op de hoogte moeten zijn. De resultaten bij babies en kinderen zijn namelijk erg goed! Het proberen meer dan waard.
Blijf niet tobben met de slaap-, snotter-,oor-, koorts- , allergie- of andere problemen van je baby want het is meestal heel snel op te lossen. Babies vinden het prikken ook niet erg, ze zijn namelijk niet bang voor de 1 of 2 naaldjes die even gezet worden.
Je ziet je kindje terplekke vaak al opknappen. Daarnaast kan het soms nodig zijn het genezingsproces te ondersteunen met kruidendruppeltjes of darmbacterieën.
Ook wat oudere kinderen kunnen erg goed met acupunctuur behandeld worden, maar zij vinden naalden vaak wel eng. Als ze echt bang zijn, prik ik ze niet. Dan zet ik voornamelijk kruidentinctuur in om de genezing in gang te zetten. De ouders krijgen zonodig voedingsvoorschriften mee of kunnen een massage leren toepassen.

Wordt het consult vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Bijna alle zorgverzekeraars vergoeden in de aanvullende polis het consult geheel of gedeeltelijk.
Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA) zie je hoe de vergoeding is bij je verzekering.

Doet het pijn?

De naaldjes zijn flinterdun en bij het inzetten voel je ze niet of nauwelijks. Soms voel je ze daarna niet meer, soms blijven ze licht te voelen. Babies of erg jonge kinderen voelen het zetten van een naaldje vaak niet eens.
Zelf was ik tijdens mijn opleiding erg bang voor de naaldjes. Juist daardoor heb ik geleerd de naaldjes heel voorzichtig te zetten en pas ik eenvoudige trucjes toe zodat je je rustig en ontspannen voelt tijdens het plaatsen waardoor je geen last hebt van je angst. De pijn is echt te verwaarlozen.

Moet een huisarts een verwijzing schrijven?

Nee, dat is niet nodig. Je kunt gewoon bellen of mailen voor een afspraak.

Hoe lang duurt een consult?

Kijk bij acupunctuur.

Werkt acupunctuur ook preventief?

Artsen werden vroeger betaald als ze de mensen gezond konden houden. Sowieso verhoogt je weerstand door de behandeling omdat het hele systeem geactiveerd wordt.
Daarnaast zie ik via het onderzoek waar versterking nodig is. Dit neem ik mee in de behandeling.

Ik geloof er niet in. Werkt acupunctuur dan toch?

Óf het werkt is niet afhankelijk van jouw geloof erin. Het werkt bijvoorbeeld ook bij dieren. Als de reguliere zorg geen antwoord heeft op je klacht, dan is de alternatieve geneeskunde het proberen waard. Er worden tegenwoordig wel veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar acupunctuur: kijk bij onderzoek en nieuws op de website van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA)

Hoe weet ik of ik bij een goede acupuncturist ben?

Belangrijk is dat een acupuncturist aangesloten is bij een beroepsvereniging die kwaliteitseisen stelt aan zijn leden. De Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA) is zo’n beroepsvereniging.

Ik wil graag info voor een werkstuk.

Bij de beroepsvereniging voor acupuncturisten, de NVA hebben ze een infopakket voor je klaar liggen. Stuur dus een mail naar de NVA, dan sturen zij het je toe. Er staat ook een werkstuk op hun website.
Succes met je opdracht!


naar boven